Panna cotta waniliowa

Pyszny tradycyjny włoski deser, bardzo prosty w  wykonaniu i niewymagający wielu składników. Ja do swojego dodałam mus truskawkowy - pyszności, oczywiście nie chciało mi się czekać, aż masa zacznie tężeć i jeszcze wodnistą nalałam do foremek. Wskutek czego nasionka wanilii osiadły na dnie, ale mi to nie przeszkadza ;).






Składniki 4-6 porcji



  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 2 laski wanilii
  • 30 - 50 g cukru kryształu
  • 4 łyżeczki żelatyny

Opis wykonania:


Śmietankę oraz mleko wlewamy do garnka, wanilie rozcinamy na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża, dodajemy wraz z laskami do garnka. Całość gotujemy, aż będzie gorąca jednak nie możemy jej zagotować. Wyciągamy laski wanilii i dodajemy cukier, ilość zależy od was mi wystarczyło dodanie 30 g . Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do śmietanki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masę studzimy, gdy będzie lekko już gęstnieć, dokładnie mieszamy i wlewamy do natłuszczonych olejem foremek. Odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki lub całą noc. Przed podaniem, delikatnie zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie by łatwiej wyciągnąć deser. Podajemy z ulubionym sosem lub musem owocowym. 

Szybki mus truskawkowy:

Kilka zamrożonych truskawek zalewam niewielką ilością wody i cukru, gotuję do znacznego zredukowania płynu, miksuje i studzę, gotowe.

Podobne Przepisy

3 komentarze

Instagram