Pieczona makrela z ryżowym farszem

Pyszny pomysł na bardzo smaczny obiad, pieczona makrela z farszem ryżowym. Wyszło pysznie i syto. Rybę należy zamarynować min. 30 minut przed włożeniem do piekarnika.




Składniki: dla 4 osób


Ryba i marynata



  • 4 świeże i wypatroszone makrele
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 75 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne*(jeżeli nie lubicie pikantnych potraw zastąpcie zwykłym pieprzem )
  • 4 ząbki czosnku przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżka soli morskiej


Nadzienie

  • 50 g ryżu w torebce
  • pól strąka papryki czerwonej
  • pół strąka papryki żółtej
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • pęczek pietruszki
  • sól

Opis wykonania:


Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, rybę wkładamy do naczynia i zalewamy zalewą, nacieramy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 30 minut - max 2 godziny.
W międzyczasie gotujemy ryż krócej o 3- 4 minuty, niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Pietruszkę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, wystudzony ryż łączymy z papryką, groszkiem i pietruszką. Doprawiamy delikatnie solą.
Rybę nadziewamy farszem, dość ściśle i układamy w brytfannie, kładziemy pomiędzy pokrojona w plastry cytrynę. Przykrywamy folią aluminiową. 
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut, po tym czasie ściągamy folię i polewając powstałym sosem dalej pieczemy około 10- 15 minut.
Podjemy po upieczeniu.



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram