Pierogi ruskie

Uwielbiam pierogi ruskie, jednak nie robię ich zbyt często. Idealne na dzisiejszy obiad, z podanego przepisu wyszło mi 40 mocno nafaszerowanych pierogów. Ser i ziemniaki można rozdrobnić na kilka sposobów ; melakserem, praską do ziemniaków, maszynką do mielenia mięsa lub widelcem.




Składniki:


Ciasto 

  • 2 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml gorącej wody

Farsz:

  • 1 cebula
  • 200 g białego sera
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania:

 Ciasto

Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.

Farsz

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy, aż będzie miękka.
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną cebulkę, doprawimy do smaku.

Kładziemy po łyżeczce farszu na ciasto, zalepiamy. 
Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3-5 minut na mniejszym gazie. Odcedzamy i podajemy okraszane masłem lub usmażoną cebulką.

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Kocham pierogi! A ruskie w szczególności.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Instagram