Rolada z indyka z leśnymi grzybami

Zrobiłam na wczorajszy obiad pyszna roladę z fileta z indyka, nafaszerowaną omletem i leśnymi grzybami duszonymi z porem. Wyszło pysznie, roladę można wykorzystać na kilka sposobów min: obiad, przystawkę, cienko pokrojona zalana galantyną lub pokrojona na półmisek z wędlinami. Jeżeli nie lubicie leśnych grzybów zastąpcie je pieczarkami.





Składniki:


  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 30 dag grzybów leśnych(mrożonych) lub pieczarek
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sok z połowy cytryny
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • rozmaryn

Opis wykonania:


Fileta myjemy i osuszamy, rozcinamy by uzyskać ładny prostokątny płat i rozbijamy.
Nacieramy solą, pieprzem rozmarynem i sokiem z cytryny.
Grzyby dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojony w półplasterki por. Całość przyprawiamy konkretnie do smaku, dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Jajka rozkłucamy z mlekiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy omlet.
Usmażony omlet kładziemy na mięso, nakładamy i rozprowadzamy farsz grzybowy, roladę ciasno zwijamy i wiążemy dratwą. 
Tak przygotowana roladę, pieczemy zawiniętą w folię aluminiową około 70 minut w 190 C. 

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. M....podczas pieczenia pewnie pięknie pachnie grzybkami...mniam

    OdpowiedzUsuń

Instagram