Suflet czekoladowy

Lubicie suflety ja bardzo, niby proste, a  zarazem trudne. Suflety maja to do siebie, że lubią opadać taki to urok sufletu. Jednak czy warto się zniechęcać do ich wypieków - zdecydowanie nie. Zwłaszcza, gdy spróbujecie tego delikatnego wnętrza i spieczonej zewnętrznej skórki. Suflet należy przygotować i  od razu podać, wnętrze możecie wzbogacić dodatkiem malin czy innych mrożonych owoców, które umieszczamy na dnie kokilek. 






Składniki : poj. 130 ml- 150 ml 4 szt


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Opis wykonania:


Śmietankę podgrzewamy by była gorąca, jednak nie możemy dopuścić do jej zawrzenia. Dodajemy do śmietanki posiekana czekoladę, mieszamy do połączenia się i całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Masę odstawiamy by lekko wystygła, ma być letnia. Wówczas dodajemy żółtko i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitych białek delikatnie mieszamy łopatką, dodajemy pozostałą  pianę i ponownie mieszamy. 
Kokilki dokładnie smarujemy masłem i oprószamy drobnym cukrem. Rozlewamy masę na 4 naczynka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około 20- 25 minut. 
Po upieczeniu zaraz podajemy.


Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram