Ciasto drożdżowe do makówek

Idealne ciasto do makówek, które robię na święta hurtowo rozdając rodzinie :). Z podanych składników wychodzą dwie makówki, by wyglądały jak sklepowe owijam je papierem do pieczenia i pozostawiam około 2 cm luzu, wtedy są piękne i wyglądają jak z najlepszej cukierni ;).



Składniki : 

  • 4 dag drożdży
  • 8 dag cukru kryształ
  • mleko około 3/4 szklanki
  • 5 żółtek
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 40 dag mąki
  • 125 ml rozpuszczonego masła 
Przepis na mak znajdziecie TU

Opis wykonania :


1. Mleko lekko podgrzewamy by było ciepłe, drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 dag cukru i trochę mleka mieszamy i odstawiamy by rozczyn wyrósł.

2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy rozczyn, mąkę i połowę z pozostałego mleka. Ciasto wyrabiamy dolewając mleko jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto musi być miękkie i jednocześnie nadawać się do wałkowania.W razie potrzeby dodać trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Następnie dodajemy zimne i rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. 

4. Blat posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, wałkujemy i smarujemy białkiem ciasto, nakładamy 35 dag farszu z maku. Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy ciasto. Papier do pieczenia tniemy na  kawałek o długości około 30 cm, układamy na nim makówkę i zawijamy niezbyt mocno tak by papier kończył się pod spodem rolady. Lekko popuszczamy tak by powstała 2 cm luka, by ciasto swobodnie urosło.

5. Makówki pieczemy obie w 180 C bez termoobiegu około 
35 - 40  minut. Studzimy i dowolnie dekorujemy:).

Makówkę można mrozić.





źródło Biesiady kulinarne

Podobne Przepisy

3 komentarze

Instagram