Cebularze

Kolejny wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem pyszny przepis wymyślił Paweł wraz z  Magdą. Cebularze wychodzą pyszne, ciasto jest delikatne i pulchne, na pewno nie raz jeszcze zagoszczą u nas w domu. Zamiast maku użyłam czarnuszki, dodała specyficzny posmak, który lubię :). Zdjęcia nie wyszły niestety coś chyba mój aparat prosi o porządny serwis ehh...




Składniki: cytuje za Pawłem

NA FARSZ:

  • 5 dużych cebul 
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki maku

NA CIASTO:

  • 500 g mąki 
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania

Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny( ja dusiłam około 70 minut). Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.

Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.


Wraz ze mną wypiekali :




 

Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Pięknie wyglądają, dziękuję za wspólne wypiekanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne cebularze....a czarnuszkę tez lubię, może wypróbuję Twój pomysł :)
    Dzieki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za wspólne wypiekanie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez one pyszne, dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram