Kapusta nadziewana mięsem

Oto taki eksperyment ułatwione wydanie gołąbków, ale zabawa przy wydrążaniu tez nie zła, oczywiście wnętrze kapusty nie wyrzucamy zużywamy do suróweczki :). Pyszna z sosem pomidorowym.



Składniki:

  • 80 dag mięsa mielonego u mnie łopatka
  • 5 dag suszonych grzybów namoczonych i ugotowanych
  • 1 średnia włoska kapusta
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka
  • jajko
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól 
  • pieprz ziołowy
  • mielona słodka papryka
  •  czosnek granulowany
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • bulion drobiowy

 Sos pomidorowy:

  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony

Opis wykonania:

 Z kapusty  wykrawamy głąb wraz z dolną częścią kapusty. Wkładamy do wrzącej wody posolonej 2 łyżkami soli i gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu. Wydrążamy środek min. 1 cm grubości musi być pozostawione im grubsza tym dłuższe pieczenie.
Grzyby siekamy, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ogniu. Dodajemy do mięsa wraz z grzybami, jajkiem, odciśniętą bułką, doprawiamy dobrze przyprawami mięso nie może być mdłe. Masę wkładamy do wydrążonej kapusty.
Garnek do zapiekania wykładamy jedna warstwą liści kapusty, wkładamy kapustę, stawiając ją ściętym do dołu. Podlewamy bulionem i dodajemy listek oraz ziele angielskie, przykrywamy i dusimy około 1,5 - 2 godziny sprawdzamy patyczkiem czy kapusta jest miękka.


Sos

Cebule drobno siekamy, szklimy na maśle, dodajemy koncentrat i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody i dodajemy do sosu, mieszamy do zgęstnienia sosu, doprawiamy wg. smaku. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.




Komentarze

  1. Pyszna kapusta!
    Dokładnie taką robiła moja babcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł, gołąbki uwielbiam, więc danie bardzo by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam już taką, nie robiłam ale wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)