Miodowa golonka na piwie

Naszła mnie ochota na golonkę z dobrze wypieczona skórką, którą uwielbiam :).



Składniki :

  • 2 duże golonki
  • 2 większe cebule
  • 3 duże marchewki
  • duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • po 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 4 łyżki miodu

Opis wykonania:


Golonkę myjemy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obrane warzywa na większe kawałki.
Cebulę pokrojone warzywa oraz przyprawy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy golonka i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę mieszamy z oliwą. Podgotowane golonka osuszamy i nacieramy mieszanką czosnku i oliwy. Układamy w brytfannie i wlewamy 3/4 piwa pieczemy około 1,5 godziny w 190 C. Jeżeli golonka będzie zbytnio się przypiekać możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową. Gdy golonka będzie już miękka, smarujemy ją mieszanką miodu i pozostałego piwa i dopiekamy do zrumienienia.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)