Domowe placki tortilla z mąki pełnoziarnistej
Nigdy nie robiłam domowych placków tortilli, ale od dziś będę je wypiekała sama gdyż ich zrobienie jest dziecinnie proste i ekspresowe. Wszystko dzięki cyklowi " Wypiekanie na śniadanie" i jeżeli lubicie kuchnię meksykańską, a ja ją uwielbiam powinniście wypróbować ten przepis i wykorzystać je do fantastycznych dań z ich dodatkiem. Przepis z bloga Vegazone :)
1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)
3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.
Składniki cytuje za Vegazone
- 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)
- 160 ml gorącej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Opis wykonania:
1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)
3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.
Wraz ze mną wypiekali:
- Małgosia Smaki Alzacji
- Iwona Blogowanie z pasją
- Iza Smaczna Pyza
- Marta Para w kuchni
- Paweł Chleby.info
- Ewa Kobieta renesansu
wyglądają przepysznie, także robie właśnie takie placki pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńSuper :-) bardzo lubię placki tortilli ale zawsze je kupuje :-) muszę koniecznie spróbować sama je zrobić. Przepis sobie zapisuje :-) dzięki :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie przepis nie jest trudny do wykonania a jaka radość, że samemu można zrobić w domu takie pyszne tortille :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste w wykonaniu i do tego duuużo zdrowsze niż te sklepowe, pycha :D
OdpowiedzUsuńSą boskie:). Dziękuję za przepis:).
OdpowiedzUsuń