Kremowa szarlotka

Uwielbiam szarlotki i jest ich też trochę na blogu, ale uwielbiam testować nowe przepisy. Ta jest bardzo smaczna z cudowna pianką na kruchym cieście. Same pyszności do tego lody i jestem w raju :)


Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła zimnego
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • sól
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Wierzch

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki stopionego masła
  • cynamon

 Masa

  • 2 budynie waniliowe na 500 ml mleka
  • 5 białek
  • szklanka cukru

Opis wykonania: blaszka 40x25cm



Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.
Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy  i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto. 
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem. 
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto. 
Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.


źródło Szarlotki i ciasta ze śliwkami 10/2012

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)