Kremowa szarlotka
Uwielbiam szarlotki i jest ich też trochę na blogu, ale uwielbiam testować nowe przepisy. Ta jest bardzo smaczna z cudowna pianką na kruchym cieście. Same pyszności do tego lody i jestem w raju :)
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.
Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.
źródło Szarlotki i ciasta ze śliwkami 10/2012
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła zimnego
- 5 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- sól
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wierzch
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki stopionego masła
- cynamon
Masa
- 2 budynie waniliowe na 500 ml mleka
- 5 białek
- szklanka cukru
Opis wykonania: blaszka 40x25cm
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.
Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.
źródło Szarlotki i ciasta ze śliwkami 10/2012
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html