Faworki z winem
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki półsłodkiego białego wina
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane z winem i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto na koniec wybijamy ciasto wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej, następnie kroimy na 3 cm x 12cm grubości i długości paski radełkiem lub nożem. W środku każdego kawałka robimy wzdłuż nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta tworząc supełek. Wkładamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.
kochana pięknie wyglądają :) skusiłabym się na całą porcję takich faworków.
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię ze spirytusem, o winie pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))
Oj Justynko już lecę :-) na lampeczkę winka także :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią pochrupałoby się takie chrupacze :)
OdpowiedzUsuńbrzmi doooobrze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie, wypróbowałabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńWino do faworków pasuje. Dlaczego by nie spróbować dodać do ciasta? Tak wiec chętnie wproszę się na te faworki do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńale aptycznie podane!
OdpowiedzUsuńFaworki wyglądają cudnie, zdjęcia jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńZrobiłam , przepyszne
OdpowiedzUsuń