Ciasto makowo-jabłkowe
Pyszne ciasto połączenie ciasta ucieranego i białkowego z makiem całość uzupełniają jabłka. Pyszne i szybkie :). Przepis Pani Grażyny B. z grupy Tak smacznie jak u mamy :).
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
Ciasto jasne wykładamy do przygotowanej blaszki 25x40 cm. Na jasne ciasto układamy jabłka, posypujemy cynamonem, na to wykładamy ciasto makowe i wyrównujemy.
Pieczemy ok 60 min w 180 C.
Ciasto jasne :
- 7 żółtek
- 20 dag margaryny
- 3/4 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Ciasto makowe:
- 1 szklanka cukru
- 7 białek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 1 szklanka maku
Ponadto :
- 1 kg jabłek,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Ciasto jasne
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i olej, dokładnie ucieramy.Ciasto makowe
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając, następnie mąkę z proszkiem i makiem oraz roztopioną margarynę.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
Ciasto jasne wykładamy do przygotowanej blaszki 25x40 cm. Na jasne ciasto układamy jabłka, posypujemy cynamonem, na to wykładamy ciasto makowe i wyrównujemy.
Pieczemy ok 60 min w 180 C.
Super ciastko :-) bardzo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje sie doskonale.
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis! wyszlo swietne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤