Ciasto makowo-jabłkowe

 Pyszne ciasto połączenie ciasta ucieranego i białkowego z makiem całość uzupełniają jabłka. Pyszne i szybkie :). Przepis Pani Grażyny B. z grupy Tak smacznie jak u mamy :).



 Ciasto jasne : 

  • 7 żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  •  2 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

 Ciasto makowe: 

  • 1 szklanka cukru
  • 7 białek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  125 g margaryny
  • 1 szklanka maku

 Ponadto : 

  • 1 kg jabłek, 
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Ciasto jasne

 Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i dokładnie miksujemy, następnie  dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i olej, dokładnie ucieramy.

Ciasto makowe

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier  cały czas ubijając, następnie mąkę z proszkiem i makiem oraz roztopioną margarynę. 
 Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. 
Ciasto jasne wykładamy do przygotowanej blaszki 25x40 cm. Na jasne ciasto układamy jabłka, posypujemy cynamonem, na to wykładamy ciasto makowe i wyrównujemy. 
Pieczemy ok 60 min w 180 C.


Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Super ciastko :-) bardzo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za przepis! wyszlo swietne!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Instagram