Domowe placki tortilla z mąki pełnoziarnistej

Nigdy nie robiłam domowych placków tortilli, ale od dziś będę je wypiekała sama gdyż ich zrobienie jest dziecinnie proste i ekspresowe. Wszystko dzięki cyklowi " Wypiekanie na śniadanie" i jeżeli lubicie kuchnię meksykańską, a ja ją uwielbiam powinniście wypróbować ten przepis i wykorzystać je do fantastycznych dań z ich dodatkiem. Przepis z bloga Vegazone :)


Składniki cytuje za Vegazone

  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)
  • 160 ml gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Opis wykonania:


 1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)

3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.


Wraz ze mną wypiekali:







 

Komentarze

  1. wyglądają przepysznie, także robie właśnie takie placki pełnoziarniste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :-) bardzo lubię placki tortilli ale zawsze je kupuje :-) muszę koniecznie spróbować sama je zrobić. Przepis sobie zapisuje :-) dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie przepis nie jest trudny do wykonania a jaka radość, że samemu można zrobić w domu takie pyszne tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proste w wykonaniu i do tego duuużo zdrowsze niż te sklepowe, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Są boskie:). Dziękuję za przepis:).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)