Faworki z winem

Kolejny przepis na nietypowe faworki bo z dodatkiem wina :). Pyszne, delikatne i kruche - polecam ten rarytas.  




Składniki :


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki półsłodkiego białego wina
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane z winem i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto na koniec wybijamy ciasto wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej, następnie kroimy na 3 cm x 12cm grubości i długości paski radełkiem lub nożem. W środku każdego kawałka robimy wzdłuż nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta tworząc supełek. Wkładamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.



Karnawałowe Słodkości!

Podobne Przepisy

10 komentarze

  1. kochana pięknie wyglądają :) skusiłabym się na całą porcję takich faworków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze robię ze spirytusem, o winie pierwsze słyszę :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Justynko już lecę :-) na lampeczkę winka także :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią pochrupałoby się takie chrupacze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fenomenalnie, wypróbowałabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wino do faworków pasuje. Dlaczego by nie spróbować dodać do ciasta? Tak wiec chętnie wproszę się na te faworki do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faworki wyglądają cudnie, zdjęcia jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń

Instagram