Pączki parzone

Przepis ten bardzo mnie zadziwił, ciasto jest tak delikatne i puszyste, a paczki smakują wybornie. Kto jeszcze  nie próbował tego przepisu musi koniecznie bo zachwyci nim domowników. Z przepisu nie wychodzi dużo pączków bo około 12-15 zależy jak duże będziecie robić, więc warto wykonać ciasto w podwójnej porcji :). 





Składniki :

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 6 żółtek
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej ( niekoniecznie)
  • słoik konfitur lub marmolady
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Opis wykonania:


Drozdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostałe gotujemy, aż do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki mąki ,dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną mąkę dokładnie rozrabiamy z drożdżami ( ja zrobiłam to mikserem) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodajemy wraz z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz drobno posiekana skórką i mąką do wyrośniętego rozczynu dokładnie wyrabiamy ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formujemy paczki, w środek każdej wkładamy łyżeczkę marmolady lub konfitury, uformowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.




Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Wyglądają troszeczkę inaczej, takie bardziej puchate :P Muszą smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :-) zjadłabym jednego z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają te Twoje pączki. Chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pączki, mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pączki superowe. Ale patera tez mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  6. też się skusiłaś na pieczone pączki i super:) smak ten sam a mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram