Babka owocowa

Pyszna babka i tu było moje zdziwienie bo jest drożdżowa, a w smaku smakuje jak pół drożdżowe ucierane ciasto :). Jak zauważyliście u mnie brak mazurków po prostu ich nie robię ;), wolę ciasta i babki raz dwa ozdobione polewą nie bawię się , poza tym jakoś są one dla mnie zbyt słodkie. Ale o gustach się nie dyskutuje, ewentualnie można o nich porozmawiać ;)



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru + 2 łyżki
  • 100 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 200 g suszonych owoców papai i ananasa
  • 3 łyżki rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Opis wykonania:


Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do niej mleko i odstawiamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do mąki wlewamy drożdże, mleko z margaryną dodajemy 2 jajka i chwilkę wszystko zarabiamy. Odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie dodajemy namoczone w rumie owoce wraz z nim i ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy, dokładnie równo rozkładamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
 170 C bez termoobiegu z ter. 150 C i pieczemy około 60 minut. Ciasta nie odkładamy do ponownego wyrastania w formie. Studzimy w formie, dowolnie dekorujemy.




Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Wspaniała baba. Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram