Strucla drożdżowa z marmoladą

 Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem ubitych białek. Powiem szczerze, że jedną blachę zjedliśmy zaraz po upieczeniu, tak nas kusił jego wspaniały aromat unoszący się po domu. W sam raz strucla była na kolację z ciepłą herbatą. Przepis pochodzi z bardzo starej książki, a każdy przepis który z niej robię jest rewelacyjny, więc polecam.





Składniki:


  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki olejku rumowego
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 opakowania margaryny
  • 40 dag marmolady

Opis wykonania:


Do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
4 żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, solą oraz olejkiem na puszystą masę. Białka ubijamy, rozpuszczamy margarynę, studzimy. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka i białka, wyrobiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie dodajemy margarynę, zagniatamy ciasto, aż tłuszcz zostanie  całkowicie wchłonięty. Odstawiamy do wyrośnięcia  na około 1 h. Ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej wałkujemy prostokąt, na każdym rozsmarowujemy 1/2 marmolady. Ciasto zwijamy, przekrawamy wzdłuż na dwie części i splatamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej, smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać kruszonką. (1/2 szklanki mąki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru)
Ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia  na 30 minut. Pieczemy w 180 C około 40 minut.



Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Już wiem co zrobię z marmoladą, którą niedawno kupiłam....

    OdpowiedzUsuń

Instagram