Zapiekany kotlet z porem, pieczarkami i majonezem

Pyszny i prosty w wykonaniu kotlet, idealny na obiad, kiedy znudziły Ci się już tradycyjne kotlety. Przepis dostałam od teściowej, a ona od swojej siostry. 
Zaraz idę wstawić ciasto na faworki na jutro, a dziś muszę wymyślić coś słodkiego dla mojej córy, która wczoraj w nocy dostała zapalenia ucha, a mimo to na siłę chce iść do przedszkola.






Składniki: na 4 osoby

  • 4 kotlety wieprzowe 
  • por
  • 0,5 kg pieczarek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania:

Kotleta delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, nie smarujemy tłuszczem. Por myjemy i kroimy, ale tylko białą część, w plasterki o grubości około 5 mm i rozwarstwiamy je. Pieczarki obieramy, kroimy na cztery części, podsmażamy i przyprawiamy do smaku. Studzimy.
Na kotletach układamy świeżego pora, pieczarki i wierzch delikatnie smarujemy 1 lub 1,5 łyżkami majonezu.
Całość wkładamy na około 25 - 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 C.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)