Zapiekany kotlet z porem, pieczarkami i majonezem

Pyszny i prosty w wykonaniu kotlet,idealny na obiad kiedy znudziły ci się już tradycyjne kotlety. Przepis dostałam od teściowej, a ona od swojej siostry. Zaraz idę wstawić ciasto na faworki na jutro, a dziś muszę wymyślić coś słodkiego dla mojej córy, która wczoraj biedna w nocy dostała zapalenia ucha :/ i na siłę chce iść do przedszkola :).




Składniki: na 4 osoby

  • 4 kotlety wieprzowe 
  • por
  • 0,5 kg pieczarek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania:


Kotleta delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie smarujemy tłuszczem. Por myjemy i kroimy tylko białą część w plasterki grubości około 5 mm, rozwarstwiamy je. Pieczarki obieramy, kroimy na cztery, podsmażamy i przyprawiamy do smaku, studzimy.
Na kotletach układamy świeżego pora, na pora pieczarki i na wierzch delikatnie smarujemy 1 lub 1,5 łyżkami majonezu.
Całość wkładamy do piekarnika na około 25 - 30 minut nagrzanego do 180 C.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram