Chałka z makiem

Po raz pierwszy przystąpiłam do wspólnego sobotniego pieczenia, dawniej pod hasłem "Ezoteryczne spotkania przy piekarniku", obecnie pod nową nazwą "Wypieki na śniadanie". Zabawę organizuje Małgosia :)
Bardzo się cieszę, że przystąpiłam do tej zabawy i zachęcam do przyłączenia się do nas następnym razem :).
Pierwszy raz piekłam chałkę. Wyszła cudnie mięciutka i pulchna, jednym słowem pyszna, a zwłaszcza z moim rarytasem z Węgier - konfiturą z lawendy :). Jednak na drugi raz dodałabym więcej cukru, a mniej soli, bo jak dla mnie było jej za dużo




Składniki :

Cytuje za Tatter
z przepisu wychodzą 3 chałki
  • 330 g białej mąki pszennej wysoko glutenowej (użyłam chlebowej typ 750 z "Młyny Wodne")
  • 670 g białej mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650 Castello z Lidla)
  • 55 g cukru
  • 75 g żółtek 
  • 140 g jajek 
  • 75 g oleju 
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku 
  • żółtko roztrzepane z łyżką wody do smarowania

Opis wykonania:


 1. Składniki ciasta mieszamy w robocie planetarnym. Wykładamy na stół i zagniatamy dość ścisłe ciasto, o dobrze rozwiniętym glutenie. Zostawiamy je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie.

2. Następnie dzielimy ciasto na 9 kawałków, kształtujemy  kule o tej samej wadze i zostawiamy je pod przykryciem na ok. 15 minut. Z każdej kuli toczymy wałek i pleciemy z nich 3 warkocze, każdy z 3 wałków. Zostawiamy na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na ok. 1 1/2 godziny.

3. Chałkę smarujemy żółtkiem, roztrzepanym z łyżką wody. Wsuwamy do pieca, nagrzanego do temperatury 195 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjmujemy chałki z pieca i raz jeszcze smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 













Piekły ze mną :

Małgosia z blogu  Smaki Alzacji
Joanna z blogu  Kuchnia  
Marghe z blogu Po prostu Marghe 
Dorota z blogu  Moje małe czarowanie
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki 
Lidia Wesołowska  
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje 
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny  
Iza z blogu Smaczna Pyza

Jeszcze raz dziękuje za wspólną zabawę i nie mogę doczekać się rogalików :D 

Komentarze

  1. Oooo... widzę że to także Twój debiut :) Piękna chałka!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak debiut :D , ale całkiem udany z rogalikami może być ciut gorzej ;) i dziękuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne chałki i wyszły . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałki jak marzenie. Prościutkie, ciasto pięknie wyrośnięte. Pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pięknie wyszła :) dziękuję,że dołączyłaś i mam nadzieje, że na zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wypleciona chałeczka, dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również dziękuję i mam zamiar piec z wami co tydzień :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piknę chałki, dziękuję za fajną zabawę, do następnego,,,

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne chałki, dziękuje za fajną zabawę i do następnego,,,

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczne chałki, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna i pyszna chałka :) dziękuje za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)