Ciasto z galaretkami
Pyszne ciacho chodziło za mną od dłuższego czasu napatrzyłam się na podobne w cukierni i musiałam je zrobić, a że trafiłam na świetny przepis tak więc udało się je zrobić w domowym zaciszu :).
Składniki :
Biszkopt
Upiekłam swój z tego linku z mąki pszennej odjęłam 2 łyżki i zastąpiłam je kakao. Wystudziłam i przekroiłam na pół.
Masa :
1. Trzy galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, każdą osobno ( ja zrobiłam tradycyjnie w 0,5 l chciałam dużo galaretki, ale wówczas zróbcie ją dzień wcześniej by sobie spokojnie zastygła .) Kroimy w kostkę.
2. Jajka myjemy i sparzamy gorącą wodą - nie pomijajcie parzenia używamy surowych jaj do masy więc jest to bardzo ważne. Żółtka ucieramy z połową cukru i masłem - białko w tym czasie włóżcie do lodówki. Czwartą galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, dodajemy do gorącej galaretki i mieszamy by się dobrze rozpuściła, studzimy. Galaretkę zimną wlewamy do masy żółtkowo - maślanej, delikatnie mieszamy.
3. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno, łączymy z masą żółtkową i dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i przekładamy masa biszkopt. Masa dosyć szybko zastyga, więc dobrze mieć już przygotowana blaszkę, wyłożoną papierem i ułożoną połowę biszkoptu.
źródło : gazetka Ciasta domowe
Składniki :
Biszkopt
Upiekłam swój z tego linku z mąki pszennej odjęłam 2 łyżki i zastąpiłam je kakao. Wystudziłam i przekroiłam na pół.
Masa :
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 1 op. galaretki agrestowej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki żelatyny
1. Trzy galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, każdą osobno ( ja zrobiłam tradycyjnie w 0,5 l chciałam dużo galaretki, ale wówczas zróbcie ją dzień wcześniej by sobie spokojnie zastygła .) Kroimy w kostkę.
2. Jajka myjemy i sparzamy gorącą wodą - nie pomijajcie parzenia używamy surowych jaj do masy więc jest to bardzo ważne. Żółtka ucieramy z połową cukru i masłem - białko w tym czasie włóżcie do lodówki. Czwartą galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, dodajemy do gorącej galaretki i mieszamy by się dobrze rozpuściła, studzimy. Galaretkę zimną wlewamy do masy żółtkowo - maślanej, delikatnie mieszamy.
3. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno, łączymy z masą żółtkową i dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i przekładamy masa biszkopt. Masa dosyć szybko zastyga, więc dobrze mieć już przygotowana blaszkę, wyłożoną papierem i ułożoną połowę biszkoptu.
źródło : gazetka Ciasta domowe
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, przypomina mi ciasta z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpiękny...smakowicie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że chodziło to ciacho za Tobą. Jest kuszące. Teraz będzie chodzić za mną :)
OdpowiedzUsuńbomba! :)
OdpowiedzUsuńjak Studencka czekolada, haha :)