Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady
Był pomysł na kolacje, pora też na pyszny deser. Rolada niby prosta, ale łatwo zepsuć efekt - nie można przekroczyć czasu pieczenia max 7-8 minut. Krem z białej czekolady jest fantastyczny - i tak to po zrobieniu zdjęć, praktycznie zjadłam 2/3 rolady ..... no cóż pewnie zjadłabym całą, ale na szczęście się opamiętałam : D.
Rolada wygląda efektownie i zapewniam was jej smak jest boski, mąż pyta czy upiekę dziś drugą ;).
1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki, wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy. Jedną część na różowo, drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm, na dno przycinamy szablon, na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła, ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).
przykładowe szablony :
źródło : Dulce Delight
Rolada wygląda efektownie i zapewniam was jej smak jest boski, mąż pyta czy upiekę dziś drugą ;).
Składniki :
Ciasto do ozdoby
- białko
- 30 g cukru kryształu
- 40 g mąki
- 20 g miękkiego masła
- barwnik czerwony
Ciasto na roladę
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cream of tartar lub soku z cytryny
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1/4 szklanki kakao
Ganache przygotowujemy dzień wcześniej
- 2,5 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- truskawki
Opis wykonania :
1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki, wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy. Jedną część na różowo, drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm, na dno przycinamy szablon, na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła, ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).
przykładowe szablony :
źródło : Dulce Delight
Rolada jest tak kusząca, że nie dziwię się, że jadłaś ją z takim apetytem. Mnie też pewnie trudno byłoby się powstrzymać:)
OdpowiedzUsuńNaprawde piekna! I wyglada na to, ze warta zachodu! :)
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji!
Kasia lejdi-of-the-house.bloog.pl
Robi wrażenie!!!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo urocza :)
OdpowiedzUsuńNie można się w niej nie zakochać :)
o matko! Jestem zaaachwycona :) Porwałaś mnie tą ozdobą, cudeńko :)
OdpowiedzUsuń