Chrzan z dodatkiem jajka
Przepis dostałam od teściowej, ta zaś z kolei od koleżanki z pracy - Pani Joli. Przepis należy do jej mamy i jest wspaniałym dodatkiem do mięs i wędlin. Wypróbujcie sami :).
2. Jajka trzemy na drobnej tarce, dodajemy obcieknięty chrzan, sól i cukier oraz majonez. Mieszamy, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Ja na słoiczek dodałam 6 jajek, bo był dla mnie zbyt mocny ;).
Składniki :
- mały słoiczek chrzanu (najlepszy jest "Społem" lub ten z Biedronki. Pamiętajcie, że ma być to chrzan, a nie krem chrzanowy)
- 3 - 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta cukru
Opis wykonania :
1. Chrzan wykładamy na gęste sito i pozostawiamy, by odciekła woda. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.2. Jajka trzemy na drobnej tarce, dodajemy obcieknięty chrzan, sól i cukier oraz majonez. Mieszamy, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Ja na słoiczek dodałam 6 jajek, bo był dla mnie zbyt mocny ;).
Fajne, lubię takie przepisy "od Pani Joli" :)))
OdpowiedzUsuńpierwszy raz się spotykam z takim chrzanem. ciekawy!
OdpowiedzUsuńNo, ciekawy pomysł. Ale skoro sprawdzony, to pewnie można w ciemno zrobić taki chrzan :)
OdpowiedzUsuń