Babka drożdżowa z automatu

Oto przepis na pyszną babkę z bakaliami. Jest delikatna i puszysta uwielbiam ją, zwłaszcza jak jest jeszcze delikatnie ciepła :D. Oczywiście można ją zrobić bez automatu zarabiając wszystkie składniki ręcznie i odstawiając ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Składniki : wersje na 3 wielkości



waga 750g czas 3:15 ( na ogół program 10 w moim Moulinex)

  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g cukru
  • 390 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 40 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
  • 110 g różnego rodzaju rodzynek, żurawiny

waga 1000g czas 3:20

  • 120 ml mleka
  • 3 jajka
  • 210 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g cukru
  • 530 g mąki pszennej
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 50 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
  • 150 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina

waga 1500g czas 3:25

  • 205 ml mleka
  • 4 jajka
  • 250 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 135g cukru
  • 790g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 60 g migdałów wymieszanych z orzechami włoskimi
  • 170 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina

Opis wykonania:


Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie masło, mąkę, cukier, drożdże z boku formy sól. Formę umieszczamy w opiekaczu, wybieramy program 10, wagę ciasta i preferowany poziom zrumienienia skórki. Włączamy i po kilku minutach od wyrabiania po usłyszeniu sygnału dźwiękowego dodajemy bakalie. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z urządzenia i formy studzimy na kratce.

W wersji bez maszyny należy dokładnie zarobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie ładnie napowietrzone i będzie odchodzić od ręki, następnie dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w 180 C od 40- 60 minut w zależności od wielkości ciasta. Sprawdzamy patyczkiem.
Moją upiekłam z II wersji 1000g.





Podobne Przepisy

11 komentarze

  1. Bardzo fajna baba :-) i tak pysznie nadziana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, babka pięknie wypieczona, pod koniec wyrastania posypałam kruszanką

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, babka pięknie wyrosła. Dołożyłam jeszcze kruszonki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ją jest naprawdę pyszna i zawsze pięknie wyrasta :).

      Usuń
  4. Mnie niestety ne wyszła, od początku wydawało mi się ,że "łyżki" to za dużo na automat -myślę o suchych drożdżach. Wykipiało ciasto poza formę,smród ,spalenizna a reszta opadła.. :((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio przepraszam Cie z całego serducha, masz racje wkradł mi się błąd łyżki zamiast łyżeczki wybacz.

      Usuń
  5. Czy w przepisie ne błędu,3 łyżki suchych drożdży czy powinno być łyżeczki???? Mnie wszystko wykipiało z przepisu na 1000 g , niestety z tego co zostało wyszedł zakalec.. :((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drożdże suche mają być w łyżeczkach już poprawiłam, jeszcze raz przepraszam Sylwio :(.

      Usuń
    2. Dziś kolejna próba i zapewne już wyjdzie..:)))

      Usuń
  6. Witam . Nie ma za co przepraszać są ,,łyżeczki,,. Baba SUPER EKSTRA.
    Pozdrawiam i życzę smacznego.
    Dziękuję za przepis . Piekłam w automacie do chleba chałkę, też wspaniała.

    OdpowiedzUsuń

Instagram