Brioszka z wanilią

Kolejny wypiek z automatu, szczególnie polecam tym, którzy uwielbiają dodatek wanilii w wypiekach. Brioszka jest delikatna i ma wspaniały waniliowy aromat.







Składniki:  około 650 g chleba


  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki zmielonej wanilii/pasty waniliowej
  • cukier waniliowy
  • 240 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis wykonania:


Do formy do pieczenia wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło. Dodajemy cukier, sól, wanilię i cukier waniliowy. Następnie mąkę oraz drożdże. Wybieramy program na chleb słodki oraz stopień zarumienienia skórki.
Po upieczeniu studzimy na kratce.



Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram