Racuchy drożdżowe z jabłkami

Uwielbiam racuchy, kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama często je robiła z jabłkami lub bez, do dziś pamiętam ich smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zbytniej pracy i czasu by ciasto wyrosło.
Zamiast jabłek możemy dodać banany, ananasa lub śliwki w sezonie. Pyszny obiad w sam raz na piątek.





Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder 
  • cynamon

Opis wykonania:


Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier, miksujemy by drożdże się rozpuściły. Dodajemy jajka i przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem. 
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy w głębszej patelni lub rondlu olej, nakładamy na rozgrzany tłuszcz łyżką ciasto, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.



Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. takie klasyczne, domowe przepisy, pomimo, że znane od pokoleń nigdy się nie znudzą :) mniam.

    OdpowiedzUsuń

Instagram