Ogórki holenderskie

To już ostatnia moja propozycja na ogórki :), przynajmniej tak już myślę ;). Trzeba zostawić miejsce na inne przetwory z warzyw, więc w 99 % już nic w tym roku nowego nie zrobię z ogórków :D.




Składniki :

  • 5 kg ogórków pokrojonych w plasterki wraz ze skórą
  • 1/2 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 żółta papryka pokrojona w cienkie paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • 1 mały seler starty na grubych oczkach'
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka soli

 Zalewa :

  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 60 dag cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

 Opis wykonania :


1. Warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą z solą, odstawiamy na 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy na sicie. Sałatkę układamy w słoikach.
2. Zagotowujemy zalewę i zalewamy sałatkę. Pasteryzujemy wkładając do zimnej wody i od zagotowania gotujemy 15 minut .



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram