Puszysty sernik
Przepis ten otrzymałam od znajomej Agusi ;), podała mi przepis już jakiś czas temu, ale jakoś cały czas o nim zapominałam. W końcu postanowiłam wypróbować jej przepis i powiem tylko tyle niebo w gębie. Sernik jest delikatny puszysty po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim jest prosty w wykonaniu i mało pracochłonny.
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy margarynę, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną wszystko razem dokładnie miksujemy.
2. Dodajemy ser ucieramy, białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy wg. gustu skórkę pomarańczową i namoczone wcześniej i odsączone rodzynki.
3. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut . w 180 C.
Przy większej blaszce skróćcie czas pieczenia. Sernik zawsze sprawdzamy po bokach, gdy patyczek jest suchy to oznaka upieczenia. Nigdy nie sprawdzamy upieczenia w środku ciasta.
4. Sernik piekłam w małej blaszce 24x29 cm, wychodzi wtedy wysoki, a ja takie lubię, ale możecie użyć większej blaszki. Możecie zrobić ciasteczkowy spód, wtedy wystarczy użyć 3 szklanek zblendowanych herbatników, wymieszać ze 150 g rozpuszczonego masła i wyłożyć dno formy na to wówczas wylewamy masę serową. Mój był 2 godziny po upieczeniu krojony, ale najlepiej zostawić go na ok. 4-5 godzin by odpoczął :) lub zaraz po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Składniki :
- 10 jaj
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 kostki margaryny
- rodzynki
Opis wykonania :
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy margarynę, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną wszystko razem dokładnie miksujemy.
2. Dodajemy ser ucieramy, białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy wg. gustu skórkę pomarańczową i namoczone wcześniej i odsączone rodzynki.
3. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut . w 180 C.
Przy większej blaszce skróćcie czas pieczenia. Sernik zawsze sprawdzamy po bokach, gdy patyczek jest suchy to oznaka upieczenia. Nigdy nie sprawdzamy upieczenia w środku ciasta.
4. Sernik piekłam w małej blaszce 24x29 cm, wychodzi wtedy wysoki, a ja takie lubię, ale możecie użyć większej blaszki. Możecie zrobić ciasteczkowy spód, wtedy wystarczy użyć 3 szklanek zblendowanych herbatników, wymieszać ze 150 g rozpuszczonego masła i wyłożyć dno formy na to wówczas wylewamy masę serową. Mój był 2 godziny po upieczeniu krojony, ale najlepiej zostawić go na ok. 4-5 godzin by odpoczął :) lub zaraz po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Mój serniczek właśnie siedzi w piekarniku,zobaczymy co z tego wyjdzie.... :-)
OdpowiedzUsuń