Ogórki holenderskie
To już ostatnia moja propozycja na ogórki :), przynajmniej tak już myślę ;). Trzeba zostawić miejsce na inne przetwory z warzyw, więc w 99 % już nic w tym roku nowego nie zrobię z ogórków :D.
1. Warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą z solą, odstawiamy na 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy na sicie. Sałatkę układamy w słoikach.
2. Zagotowujemy zalewę i zalewamy sałatkę. Pasteryzujemy wkładając do zimnej wody i od zagotowania gotujemy 15 minut .
Składniki :
- 5 kg ogórków pokrojonych w plasterki wraz ze skórą
- 1/2 kg cebuli pokrojonej w piórka
- 1 żółta papryka pokrojona w cienkie paski
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- 1 mały seler starty na grubych oczkach'
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka soli
Zalewa :
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10 %
- 60 dag cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Opis wykonania :
1. Warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą z solą, odstawiamy na 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy na sicie. Sałatkę układamy w słoikach.
2. Zagotowujemy zalewę i zalewamy sałatkę. Pasteryzujemy wkładając do zimnej wody i od zagotowania gotujemy 15 minut .
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html