Ogórki z curry i pieprzem
To już przedostatnia moja propozycja na wykorzystanie ogórków :), mam zamiar zrobić jeszcze jeden rodzaj i kończę na ogórkach w tym roku.
1. Ogórki myjemy i osuszamy, nie obieramy, kroimy w plasterki, tak samo cebulę i dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę, odsączamy.
2. Zagotowujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy zalewą. Mieszamy i przekładamy do słoików.
3. Pasteryzujemy w zimnej wodzie i od zagotowania na mniejszym gazie około 10 minut.
Składniki :
- 2,5 kg ogórków
- 3 cebule
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki mielonego pieprzu
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- po 2 łyżeczki gorczyce , curry i świeżego posiekanego koperku
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1,5 szklanki cukru
Opis wykonania :
1. Ogórki myjemy i osuszamy, nie obieramy, kroimy w plasterki, tak samo cebulę i dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę, odsączamy.
2. Zagotowujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy zalewą. Mieszamy i przekładamy do słoików.
3. Pasteryzujemy w zimnej wodzie i od zagotowania na mniejszym gazie około 10 minut.
mniam mniam uwielbiam!
OdpowiedzUsuń