Malinowa zebra
Pomysł na ta roladę znalazłam w gazecie "Pyszne ciasta z owocami" :). Po kilku modyfikacjach użyłam ją 2-krotnie jako masy do tortów. Teraz postanowiłam zrobić ją w wersji rolady. Sezon na malinki trwa w najlepsze, więc mikser w dłoń i zaskoczcie rodzinę tą obłędną masa i kolorowym pasiakiem ;).
1. Białka ubijamy z 3 łyżkami zimnej wody i szczypta soli. Następnie dodajemy 100 g cukru i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego, na dużej blaszce największej kwadratowej, dodawanej do piekarników układamy papier do pieczenia.
2. Wyciskamy paski w odstępach 1,5 cm. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wyciskamy pomiędzy jasne paseczki. Całość pieczemy 10 minut w 200 C.
3. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem, zdejmujemy papier i zawijamy.
4. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
250 g malin miksujemy, następnie przecieramy przez sitko by nie było pestek. Ucieramy z serkiem i cukrem waniliowym oraz 100 g cukru.
5. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Niewielka ilość masy dodajemy do żelatyny, mieszamy wlewamy do masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy do masy maliny. Całość wykładamy na roladę zawijamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Składniki :
- 4 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 400 g malin
- 200 g cukru + 3 łyżki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżeczek żelatyny
- 400 g twarożku kremowego
- 200 g kremówki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sól
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy z 3 łyżkami zimnej wody i szczypta soli. Następnie dodajemy 100 g cukru i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego, na dużej blaszce największej kwadratowej, dodawanej do piekarników układamy papier do pieczenia.
2. Wyciskamy paski w odstępach 1,5 cm. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wyciskamy pomiędzy jasne paseczki. Całość pieczemy 10 minut w 200 C.
3. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem, zdejmujemy papier i zawijamy.
4. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
250 g malin miksujemy, następnie przecieramy przez sitko by nie było pestek. Ucieramy z serkiem i cukrem waniliowym oraz 100 g cukru.
5. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Niewielka ilość masy dodajemy do żelatyny, mieszamy wlewamy do masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy do masy maliny. Całość wykładamy na roladę zawijamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
...jej... Justynko nie wiem czemu, ale mi nie wychodzą biszkopty...:( nie wiem czy to nie wina wadliwego piekarnika. Jednak nie jest to, to co bym chciała... Twoje są piękne :).
OdpowiedzUsuńojej nie wiem możliwe chociaż sama wymieniłam już na nowy, ale co dokładnie się dzieje, a inne ciasta czy ciasteczka wychodzą ci Kamciu normalnie czy też się źle pieką ? Bo jeżeli tak to faktycznie piekarnik , biszkopt nie lubi wody czyli mokrych trzepaczek, misek i zbyt długiego ubijania piany . Mi tylko 2 razy nie wyszedł i to właśnie z lenistwa czyli opłukane trzepaczki i nie wytarte do sucha i przebite białka .
OdpowiedzUsuń