Sałatka z buraków i papryki na zimę
Uwielbiam ta sałatkę i robię ją co roku, cena papryki spadła, więc zaczynam sezon na paprykę :).
1. Buraczki gotujemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy i trzemy na dużych otworach tarki.
2. Paprykę i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy wodę, ocet, cukier i sól. Gotujemy wszystko ok. 5 minut.
3. Mieszankę dodajemy do startych buraczków dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, co chwile mieszając by się nie przypaliły.
4. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 5-8 minut w gorącej wodzie.
Składniki :
- 6 kg buraczków
- 7 sztuk papryki czerwonej średnie
- 7 cebul większych
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 1i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Opis wykonania :
1. Buraczki gotujemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy i trzemy na dużych otworach tarki.
2. Paprykę i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy wodę, ocet, cukier i sól. Gotujemy wszystko ok. 5 minut.
3. Mieszankę dodajemy do startych buraczków dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, co chwile mieszając by się nie przypaliły.
4. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 5-8 minut w gorącej wodzie.
Robiłam ją w zeszłym roku i już raczej nie uchował się żaden słoiczek ;) Więc pora zrobić kolejną partię ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuń