Ogórki z curry i pieprzem

To już przedostatnia moja propozycja na wykorzystanie ogórków :), mam zamiar zrobić jeszcze jeden rodzaj i kończę na ogórkach w tym roku.




Składniki :

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • po 2 łyżeczki gorczyce , curry i świeżego posiekanego koperku
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1,5 szklanki cukru


Opis wykonania :


1. Ogórki myjemy i osuszamy, nie obieramy, kroimy w plasterki, tak samo cebulę i dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę, odsączamy.
2. Zagotowujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy zalewą. Mieszamy i przekładamy do słoików. 
3. Pasteryzujemy w zimnej wodzie i od zagotowania na mniejszym gazie około 10 minut.



Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram