Ogórki z musztardą na zimę

Przepis  dostałam od mojej mamy, jadłam różne, ale te mi najbardziej  smakują :).





Składniki :

  •  5 kg ogórków
  • 1 i 1/2 L wody
  • 1/2 L octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 - 6 łyżek musztardy
  • 3 -4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Opis wykonania : 

1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż. Ułożyć ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. 2. Zalewę gotujemy i studzimy. Zimną zalewę wlewamy do słoików. Pasteryzujemy w gorącej wodzie 15 minut lub w zimnej od zagotowania 10 minut.





Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. robiłam takie w zeszłym roku i faktycznie sa pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram