Papryka konserwowa na zimę

Przepis ten dostałam od cioci :), jest wyśmienity i robię ją już od dawna i jak dla mnie jest najlepsza :)




Składniki :

  • 2 kg papryki
  • 1 łyżeczka oleju na każdy słoik
  • listek laurowy po jednym na słoik
  • ziele angielskie po 2 na słoik
  • pieprz w ziarnach  po 2 na słoik

Zalewa :

  • 2,5 L wody
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 L octu

Opis wykonania :


1. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na 4 części. Układamy w umytych i wyparzonych słoikach.


2. Cebule kroimy w cienkie piórka, gotujemy zalewę wraz z cebulą, aż do zagotowania. Gorącą zalewamy paprykę, na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju.


3. Pasteryzujemy  15 minut w gorącej wodzie.







Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)