Korniszony - zalewa

Dostałam ten przepis niedawno, wykonałam i otwarłam już słoik - ogórki są pyszne :). Zalewę  również stosuje do pieczarek, , papryki i innych warzyw. Polecam bo jest świetna, a im lepsza tym smaczniejsze przetwory w zimie ;).



Zalewa:

  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Do słoika: na 1 L

  •  ogórki najlepsze na korniszony to te które mają miedzy 3-7 cm długości
  • 4 plasterki marchewki 
  • koper-  baldach z nasionami
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • gorczyca zakrywamy połowę dna

Opis wykonania:


Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo ogórki.
Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L wody,  wychodzą 4 słoiki 1 L. Zalewamy słoje,
wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut tak by woda "bulkała". Wyciągamy i studzimy.
Sprawdzajmy smak zalewy, ponieważ niektóre tańsze cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy cukier.



Przetwory

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Moja zalewa ma trochę inne proporcje, ale cóż, chętnie spróbuję zrobić wg Twojego przepisu. Zawsze szukam nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram