"Staroświecki" kurczak z rożna
Wspaniały, rumiany, soczysty, rozpływający się w ustach kurczak. Czy może być coś lepszego? To Wasz dzisiejszy obiad. Przepis polecam, bo jest prosty. Dzięki smarowaniu śmietaną podczas pieczenia tworzy się wspaniała skórka, a kto nie kocha skórki?
Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki. Kurczaka nadziewamy na rożen, wiążemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C.
Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną obracającego się kurczaka - obficie! Czynność powtarzamy co 10 minut, aż do wykończenia śmietany. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.
Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy, by odpoczął. Dopiero wtedy kroimy. W przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.
Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)
Składniki :
- 1-1,5 kg kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka dobrej gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- duży pęczek natki pietruszki
Opis wykonania:
Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy solą i pieprzem. Nie żałujemy soli, ja użyłam 2 łyżki z górką :)Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki. Kurczaka nadziewamy na rożen, wiążemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C.
Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną obracającego się kurczaka - obficie! Czynność powtarzamy co 10 minut, aż do wykończenia śmietany. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.
Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy, by odpoczął. Dopiero wtedy kroimy. W przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.
Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)
O rany! Chodzi za mną taki kurczak, właśnie przygotowany w całości :) ale to dobre :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuń