Przetwory
Korniszony - zalewa
Dostałam ten przepis niedawno, wykonałam i otwarłam już słoik - ogórki są pyszne :). Zalewę również stosuje do pieczarek, , papryki i innych warzyw. Polecam bo jest świetna, a im lepsza tym smaczniejsze przetwory w zimie ;).
Zalewa:
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Do słoika: na 1 L
- ogórki najlepsze na korniszony to te które mają miedzy 3-7 cm długości
- 4 plasterki marchewki
- koper- baldach z nasionami
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 3 -4 ząbki czosnku
- gorczyca zakrywamy połowę dna
Opis wykonania:
Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo ogórki.
Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L wody, wychodzą 4 słoiki 1 L. Zalewamy słoje,
wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie około 10 minut tak by woda "bulkała" na małym gazie i by chwyciła nakrętka. Gdy zalewam ogórki zimną zalewą wkładam soje do zimnej i gotuje tylko do 2 bulknięć, wyciągam gdy są jeszcze zielone. Po wystudzeniu zrobią się jasne, a będą chrupkie i nie zwiotczeją. Wyciągamy i studzimy.
Sprawdzajmy smak zalewy, ponieważ niektóre tańsze cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy cukier.

7 komentarze
Moja zalewa ma trochę inne proporcje, ale cóż, chętnie spróbuję zrobić wg Twojego przepisu. Zawsze szukam nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńSłoiki wywracamy zakretkom do dolu
UsuńZrobilam wg przepisu smak rewelacja ale moje sa miekkie co zle zrobilam? Trzeba wstawic do goracej wody? I wtedy gotowac 20 minut?
OdpowiedzUsuńJa robię różnie czasem jak mam czas studze zalewe, wówczas pasteryzuje wkładając słoje do zimnej wody i gdy tylko lekko bułkę 2 razy wyciągam słoje. Ogórki są jeszcze wtedy zielone ale później do dochodzą. Gdy zalewamy gorącą zalewą wkładam do cieplej wody słoje i gotuje tez do jej zabulkania. Dużo zależy od ogórków czy małe czy duże i czasem gdzie kupione.Proszę spróbować tak jak opisałam wyjdą idealne.
UsuńSprobuje zrobic mam nadzieje ze beda pyszne
OdpowiedzUsuńGdzieś zapodziałam mój przepuścić.dzieki bardzo
OdpowiedzUsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńW TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html