Sernik różowa księżniczka
Miała być smerfetka, ale w sklepie nie było niebieskich galaretek ;). Musiałam wykorzystać ser który leżał w lodówce. Wyszedł wspaniały orzeźwiający cytrynowo-arbuzowy serniczek w sam raz na upalne dni.
1/3 szklanki cukru miksujemy z 5 dag masła na puszystą masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy. Do masy maślanej dodajemy 350 g sera, dokładnie miksujemy, wlewamy galaretkę miksujemy chwilkę. Masę serową wkładamy na chwilę do lodówki by lekko stężała, małą kwadratową blaszkę wykładamy folia spożywczą, na dnie układamy biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do lodówki by stężała.
Pozostałe masło miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy ser miksujemy. Galaretki arbuzowe lub jakie lubicie najbardziej wcześniej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, studzimy. Wlewamy je do masy serowej miksujemy. Śmietanę ubijamy z fixem, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy i wylewamy na stężałą warstwę cytrynową. Wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin by masa dobrze stężała.
Składniki:
- 25 dag okrągłych biszkoptów
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dag masła
- 1/2 L śmietany tortowej 36%
- fix do śmietany
- 3 galaretki arbuzowe
- 1 cytrynowa galaretka
Opis wykonania:
1/3 szklanki cukru miksujemy z 5 dag masła na puszystą masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy. Do masy maślanej dodajemy 350 g sera, dokładnie miksujemy, wlewamy galaretkę miksujemy chwilkę. Masę serową wkładamy na chwilę do lodówki by lekko stężała, małą kwadratową blaszkę wykładamy folia spożywczą, na dnie układamy biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do lodówki by stężała.
Pozostałe masło miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy ser miksujemy. Galaretki arbuzowe lub jakie lubicie najbardziej wcześniej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, studzimy. Wlewamy je do masy serowej miksujemy. Śmietanę ubijamy z fixem, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy i wylewamy na stężałą warstwę cytrynową. Wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin by masa dobrze stężała.
jaki lekki i delikatny!
OdpowiedzUsuńPychotka.
OdpowiedzUsuńWow, perfekcyjny !!! :d
OdpowiedzUsuńIdealny! :)
OdpowiedzUsuń