Gulasz z indyka
Po prostu jest pyszny nic dodać nic ująć, dodatek papryki i ogórków konserwowych zaostrzył smak. Całość stworzyła naprawdę pyszny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej mmm....
Cebule kroimy w kostkę, wlewamy trochę oleju ( u mnie kokosowy) do dużego garnka z grubym dnem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy listek laurowy , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz łyżeczkę słodkiej papryki i wg. uznania ostrej. Wszystko delikatnie smażymy i wrzucamy pokrojone mięso. Dusimy około 20 minut, mięso puści trochę wody, więc na razie jej nie dolewamy.
Następnie dolewamy gorącej wody by zakryła mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki kroimy na 4 wrzucamy do gulaszu, gotujemy do miękkości grzybów, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę dodajemy do gulaszu.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody, wlewamy przez sitko by ewentualnie pozostały na nim grudki, zagotowujemy chwilkę i gotowe. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Składniki :
- 1 kg mięsa indyczego na gulasz
- 20 dag pieczarek
- 4 ogórki konserwowe
- mały słoik papryki konserwowej
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
- kostka grzybowa
- 2-3 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Opis wykonania:
Cebule kroimy w kostkę, wlewamy trochę oleju ( u mnie kokosowy) do dużego garnka z grubym dnem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy listek laurowy , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz łyżeczkę słodkiej papryki i wg. uznania ostrej. Wszystko delikatnie smażymy i wrzucamy pokrojone mięso. Dusimy około 20 minut, mięso puści trochę wody, więc na razie jej nie dolewamy.
Następnie dolewamy gorącej wody by zakryła mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki kroimy na 4 wrzucamy do gulaszu, gotujemy do miękkości grzybów, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę dodajemy do gulaszu.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody, wlewamy przez sitko by ewentualnie pozostały na nim grudki, zagotowujemy chwilkę i gotowe. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Bardzo lubię taki gulasz. Ja też podaję z kaszą gryczaną. Świetne danie, bo faktycznie szybko się robi a mięso jest takie delikatne. Mniam....
OdpowiedzUsuń