Marynata z fasolki szparagowej całej na zimę
Uwielbiam fasolkę szparagową pod każdą postacią tak jak i cała nasza rodzina. Ten przepis jest świetny i polecam go bardzo. Można również fasolkę po ugotowaniu i schłodzeniu pokroić na kawałki i zamarynować jako krojoną.
Podane wartości zalewy należy brać tak samo czyli jeżeli zdecydujemy się na 300 ml octu 6 % to bierzemy 30 g soli i 30 g cukru.
Fasolkę myjemy, obcinamy końce, blanszujemy we wrzątku partiami po 3 minuty, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody. Odsączamy i przekładamy do słoików do których na dno układamy koperek, ziele, chrzan i pieprz.
Zalewę gotujemy, sprawdzamy smak i zalewamy słoiki. Wycieramy gwinty, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie 90 C. Słoiki 0,5l - 30 min, większe 40 min.
Składniki :
- 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej - młode łatwo przełamujące się pod naciskiem
- 3,5 g drobno pokrojonego chrzanu
- pęczek młodego koperku
- po listku laurowym do słoiczka
- 3-4 ziarenka pieprzu na słoiczek
Zalewa
- 0,6 L wody
- 0,15- 0,30 L 6 % octu lub 90 - 180 ml 10 %
- 15 - 30 g soli
- 20- 30 g cukru
Opis wykonania:
Podane wartości zalewy należy brać tak samo czyli jeżeli zdecydujemy się na 300 ml octu 6 % to bierzemy 30 g soli i 30 g cukru.
Fasolkę myjemy, obcinamy końce, blanszujemy we wrzątku partiami po 3 minuty, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody. Odsączamy i przekładamy do słoików do których na dno układamy koperek, ziele, chrzan i pieprz.
Zalewę gotujemy, sprawdzamy smak i zalewamy słoiki. Wycieramy gwinty, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie 90 C. Słoiki 0,5l - 30 min, większe 40 min.
łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!
OdpowiedzUsuńNie marynowałam fasolki. A przecież ją lubię. Zachęciłaś mnie i chyba zrobię kilka słoiczków. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTeż chętnie wykorzystam ten przepis bo uwielbiam fasolkę i pięknie w tym roku obrodziła .
OdpowiedzUsuń