Kurczak z rożna "Staroświecki"

Wspaniały, rumiany, soczysty, rozpływający się w ustach kurczak czy może być coś lepszego. To dzisiejszy obiadek, przepis polecam bo jest prosty i nieskąplikowany. Dzięki smarowaniu śmietaną podczas pieczenia tworzy się wspaniała skórka, kto nie kocha skórki mmm....



Składniki :

  • 1-1,5 kg kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szklanka dobrej gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • duży pęczek natki pietruszki

Opis wykonania:




Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy solą i pieprzem  nie żałujemy soli ja użyłam 2 łyżki z górką :). Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki.Kurczaka nadziewamy na rożen, związujemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C. Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną - obficie  obracającego się kurczaka czynność powtarzamy co 10 minut do wykończenia śmietany. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.
 Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy by odpoczął. Dopiero wówczas kroimy, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.






Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)


Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. O rany! Chodzi za mną taki kurczak, właśnie przygotowany w całości :) ale to dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram