Lody jagodowe

Pyszne i  mocno jagodowe w sumie do masy możecie dodać owoce jakie się wam zamarzą, ja właśnie dodałam borówki :). Lody można zrobić również  bez maszynki.



Składniki :

  • 2 żółtka
  • 30 g drobnego cukru
  • 190 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 125 ml śmietanki 36 %
  • 250 g jagód

Opis wykonania:


Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę najlepiej w dużej szklanej misce, mleko skondensowane podgrzewamy by było trochę ciepłe i mieszamy z masą żółtkową. Masę wstawiamy nad kąpiel wodną i ubijamy do lekkiego zgęstnienia masy około 10 - 15 minut, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, połowę jagód rozcieramy możemy wszystkie jednak ja lubię trafić w lodach na cały owoc :), mieszamy z masą i wlewamy do maszynki, ucieramy aż ostrze stanie. 
Dla osób bez maszynki masę wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny po tym czasie wyjmujemy i miksujemy chwilkę by rozbić masę, wstawiamy ponownie do zamrażalnika tylko tym razem wyciągamy po godzinie i ponownie miksujemy, ponawiamy ponownie tym razem co 30 minut około 2 razy wtedy lody będą trochę kremowe ;).






Jagodowe lato Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Tak z samego rana narobiłaś mi smaku na te lody. I w dodatku z jagodami, które bardzo lubię. Dzisiaj się skusze i zrobię te lody. Umm... już czuję ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny mają kolor :) Aż chce się iść do kuchni i ukręcić takie lody!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram