Borówki na zimę


Postanowiłam w tym roku wybrać się na jagody, pogoda nie dopisała w górach było tylko 9 C i padał deszcz, ale nie powstrzymało mnie to :). Udało się uzbierać mi aż 5 L - dla mnie to baaardzo dużo ;). Tak więc powstało kilka propozycji, które w niedługim czasie wam przedstawię. Pierwszą z nich są borówki na zimę - dla mojej córeczki naturalny lek na biegunkę  :).



Składniki :



  • Borówki 
  • cukier kryształ


Opis wykonania:


1. Borówki wysypujemy na sito i płuczemy, dokładnie odsączamy. 


2. Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku w 150 C ok. 10-15 minut.


3. Wsypujemy borówki do połowy słoiczka, dosypujemy 1 łyżkę cukru, przykrywamy borówkami tak do 1 cm od góry  i posypujemy 1/2 łyżki cukru. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z letnia  wodą i gotujemy na średnim ogniu przez  

 20 minut. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.

Na małe słoiczki takie jak moje dajemy 3 łyżeczki cukru, na duże 0,5 l - dajemy 6 łyżeczek :).




Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. nie umiem jeszcze myśleć o zimie;)
    ale przezorny zawsze ubezpieczony!:)
    dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. XD tak niestety zima nadejdzie prędzej czy później , ostatnio dużo nazbierałam więc jeszcze 4 przepisy na jagodowe pyszności dodam :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Instagram