Ogórki w ketchupie
Bardzo je lubię, mama przywiozła kilka słoików w zeszłym roku od siostry z Mazur. Tak nam posmakowały, że mam zamiar je robić co roku. Moja córcia je wręcz pochłania, a i pozostali tak zajadają, że pierwsze znikają z półek piwniczki :). Przepis pochodzi z tej strony klik. Wypróbujcie je są naprawdę świetne :). Teraz w odnowionej postaci -zdjęcia*, na dole stare tak dla porównania ;).
2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)
Składniki :
- 5 kg ogórków mniejszych pokrojonych w słupki
- koper
- główka czosnku
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
Zalewa
- 4 litry wody + 1 szklanka
- 4, 5 - 5 szklanek cukru
- 8 łyżek soli
- 2 ketchupy Tortex lub Pudliszki pikantne
- 2 szklanki octu 10 %
Opis wykonania :
1. Umyte i odsączone ogórki kroimy na słupki. W wyparzonych słojach na dno układamy koperek pokrojony ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela i pieprzu. Następnie ciasno układamy ogórki.2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)
Ciekawy przepis :) Podoba mi się. Myślę, że zrobię na próbę.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam 2 wiadra ogórków. Szukam ratunku w przepisach.Mąż obawia się dżemu z ogórków ale czuję,że go zaskoczę. Dzięki.
OdpowiedzUsuń