Ciasto pawi ogon
Skusiłam się na to ciasto, gdy tylko zobaczyłam je w gazecie prezentowało się bajecznie.Jest z nim trochę zabawy ,ale zaskoczycie nie jednego gościa tym ciastem.
1. 4 szklanki maki przesiewamy na stolnicę , dodaje3my cukier puder, proszek do pieczenia, 1 jajko i 2 żółtka, margarynę i śmietanę .Wszystko posiekać i wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części , każdą owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Następnie należy rozwałkować ciasto,na płaty wielkości blachy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy jeden z blatów i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.
3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy powidłami i posypujemy orzechami. Zwijamy w roladę i układamy na wyścielonej papierem blaszce . Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Studzimy.
4. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu .
5. Z mleka odlewamy 1 szklankę i miksujemy z 3 jajkami oraz reszta mąki pszennej i mąką ziemniaczaną .Pozostałe mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy mieszankę jajeczną , wszystko gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu przykrywamy folia spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu i studzimy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha .
6. Masło ucieramy na puch , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie wyrabiamy.
7. W blaszce wyłożonej folia układamy upieczony blat ciasta , wykładamy na niego 1/2 masy , na budyniu układamy rolady jedną obok drugie tworząc małe odstępy. Miedzy rolady za pomocą łyżki wykładamy tężejąca galaretkę , wstawiamy do lodówki by galaretka całkowicie stężała . Gdy galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę . Na wierzchu układamy biszkopty , dekorujemy polewą czekoladową .
8. Ciasto wkładamy na min. 2 godziny do lodówki .
Składniki :
- 80 g maki pszennej + 4 szklanki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka + 2 żółtka
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 g masła
- 1 L mleka
- 1 szklanka cukru kryształ
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 80 g maki ziemniaczanej
- 2 opakowania galaretki żurawina, wiśnia
- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
Opis wykonania :
1. 4 szklanki maki przesiewamy na stolnicę , dodaje3my cukier puder, proszek do pieczenia, 1 jajko i 2 żółtka, margarynę i śmietanę .Wszystko posiekać i wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części , każdą owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Następnie należy rozwałkować ciasto,na płaty wielkości blachy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy jeden z blatów i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.
3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy powidłami i posypujemy orzechami. Zwijamy w roladę i układamy na wyścielonej papierem blaszce . Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Studzimy.
4. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu .
5. Z mleka odlewamy 1 szklankę i miksujemy z 3 jajkami oraz reszta mąki pszennej i mąką ziemniaczaną .Pozostałe mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy mieszankę jajeczną , wszystko gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu przykrywamy folia spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu i studzimy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha .
6. Masło ucieramy na puch , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie wyrabiamy.
7. W blaszce wyłożonej folia układamy upieczony blat ciasta , wykładamy na niego 1/2 masy , na budyniu układamy rolady jedną obok drugie tworząc małe odstępy. Miedzy rolady za pomocą łyżki wykładamy tężejąca galaretkę , wstawiamy do lodówki by galaretka całkowicie stężała . Gdy galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę . Na wierzchu układamy biszkopty , dekorujemy polewą czekoladową .
8. Ciasto wkładamy na min. 2 godziny do lodówki .
Ciasto wygląda bardzo ciekawie
OdpowiedzUsuń