Ciasto pawi ogon

Skusiłam się na to ciasto, gdy tylko zobaczyłam je w gazecie prezentowało się bajecznie.Jest z nim trochę zabawy ,ale zaskoczycie nie jednego gościa tym ciastem.



Składniki :



  • 80 g maki pszennej + 4 szklanki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 200 g masła
  • 1 L mleka
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • 2 opakowania galaretki żurawina, wiśnia
  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

 Opis wykonania :


1. 4 szklanki maki przesiewamy na stolnicę , dodaje3my cukier puder, proszek do pieczenia, 1 jajko i 2 żółtka, margarynę i śmietanę .Wszystko posiekać i wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części  , każdą owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Następnie należy rozwałkować ciasto,na płaty wielkości blachy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy jeden z blatów i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.

3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy powidłami i posypujemy orzechami. Zwijamy w roladę i układamy na wyścielonej papierem blaszce . Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Studzimy.

4. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu . 

5. Z mleka odlewamy 1 szklankę i miksujemy z 3 jajkami oraz reszta mąki pszennej i mąką ziemniaczaną .Pozostałe mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy mieszankę jajeczną , wszystko gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu przykrywamy folia spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu i studzimy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha .

6. Masło ucieramy na puch , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie wyrabiamy. 

7. W blaszce wyłożonej folia układamy upieczony blat ciasta , wykładamy na niego 1/2 masy , na budyniu układamy rolady jedną obok drugie tworząc małe odstępy. Miedzy rolady za pomocą łyżki wykładamy tężejąca galaretkę , wstawiamy do lodówki by galaretka całkowicie stężała . Gdy galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę . Na wierzchu układamy biszkopty , dekorujemy polewą czekoladową .

8. Ciasto wkładamy na min. 2 godziny do lodówki .






Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)