Pampuchy z jagodami
Uwielbiam kluski na parze mogłabym je jeść bez końca :) zwłaszcza te nadziewane jagodami.
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mąki i mleko. Odstawiamy by zaczyn urósł. Gdy urośnie dodajemy do mąki wraz z solą i dokładnie wyrabiamy dopóki nie zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Jeżeli będzie zbyt klejące dodajemy trochę mąki.
2. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość 5- 8 mm i wykrawamy kółka. Każdy kawałek rozciągam lub lekko wałkuje układam owoce i lekko posypuje cukrem. Zakładam końce ciasta tworząc kulkę i dobrze sklejam, odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
3. Przygotowujemy garnek z wodą, jeżeli nie macie garnka do gotowania na parze wystarczy duży płaski rondel nalewamy do niego wody i kładziemy czystą bawełnianą ściereczkę na wierzch garnka. Mocno naciągamy i obwiązujemy najlepiej dratwą, przy okazji tak zwijamy ścierkę by się nam nie przypaliła :). Przykrywamy drugim rondlem lub dużą wypukłą pokrywką do zagotowania się wody.
4. Pampuchy układamy na ściereczce i gotujemy 10 minut, polewamy sosami lub rozpuszczonym masełkiem. Najszybszy sosik to śmietana 12% z cukrem mmm pycha ;)
Składniki :
- 25 dag mąki pszennej
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Opis wykonania :
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mąki i mleko. Odstawiamy by zaczyn urósł. Gdy urośnie dodajemy do mąki wraz z solą i dokładnie wyrabiamy dopóki nie zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Jeżeli będzie zbyt klejące dodajemy trochę mąki.
2. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość 5- 8 mm i wykrawamy kółka. Każdy kawałek rozciągam lub lekko wałkuje układam owoce i lekko posypuje cukrem. Zakładam końce ciasta tworząc kulkę i dobrze sklejam, odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
3. Przygotowujemy garnek z wodą, jeżeli nie macie garnka do gotowania na parze wystarczy duży płaski rondel nalewamy do niego wody i kładziemy czystą bawełnianą ściereczkę na wierzch garnka. Mocno naciągamy i obwiązujemy najlepiej dratwą, przy okazji tak zwijamy ścierkę by się nam nie przypaliła :). Przykrywamy drugim rondlem lub dużą wypukłą pokrywką do zagotowania się wody.
4. Pampuchy układamy na ściereczce i gotujemy 10 minut, polewamy sosami lub rozpuszczonym masełkiem. Najszybszy sosik to śmietana 12% z cukrem mmm pycha ;)
uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńmam przewielką! ochotę je zrobić..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
to tak jak ja mogę je jeść bez końca ;)
OdpowiedzUsuń