Jagodowa kostka
Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie jagód dla mnie strzał w dziesiątkę. Delikatna pianka, której słodkość możemy modyfikować tak jak nam się podoba :). Leciutka i bardzo smaczna wypróbujcie przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Ostatnio były małe kłopoty z witryną ,stary szablon przestał niestety ze mną współpracować stąd zmiana :), ale korzystna wszystko powróciło na swoje miejsce i powróciła możliwość drukowania :). Potrzeba jeszcze małego dopieszczenia i sądzę że już nie będą występować żadne problemy.
1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Jagody myjemy i odsączamy.
2. 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy, 200 g jagód miksujemy z 5 łyżkami cukru. Do zmiksowanych jagód dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy żelatynę.
3. Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.
4. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy. Pozostałe jagody miksujemy z 4 łyżkami cukru ja dodałam 2 łyżki więcej, oraz sok z cytryny. Dolewamy żelatynę wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na piankę jagodową . Całość wstawiamy do lodówki by stężało.
Składniki :
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 kg i 200 g jogurtu naturalnego
- 350 g jagód
- 9 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek żelatyny + 4 łyżeczki
- sok z 1/2 cytryny
Opis wykonania :
1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Jagody myjemy i odsączamy.
2. 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy, 200 g jagód miksujemy z 5 łyżkami cukru. Do zmiksowanych jagód dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy żelatynę.
3. Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.
4. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy. Pozostałe jagody miksujemy z 4 łyżkami cukru ja dodałam 2 łyżki więcej, oraz sok z cytryny. Dolewamy żelatynę wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na piankę jagodową . Całość wstawiamy do lodówki by stężało.
Idealne ciasto dla mnie! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńpycha.równiutka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!