Ciasto drożdżowe z borówkami i rabarbarem
Sezon jagodowy nie mógł by się u mnie obyć bez wykonania podstawowego ciasta :) drożdżowego, a że ostatnio dostałam sporo rabarbaru, a szkoda by było nie wykorzystać połączyłam oba składniki i ciasto wyszło pyszniutkie. Upiekłam dwie blachy i znikły w mgnieniu oka :).
1. Jagody płuczemy i odsączamy, rabarbar myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru kryształu odstawiamy.
2. Z 2 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i lekko podgrzanego mleka robimy zaczyn.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno.Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.
5. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Pieczemy przez 45 minut w 190 C.
Składniki :
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 5 szt jajek
- 1 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g jagód
- 250 g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 4 dag masła
- 3 łyżki cukru
Opis wykonania :
1. Jagody płuczemy i odsączamy, rabarbar myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru kryształu odstawiamy.
2. Z 2 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i lekko podgrzanego mleka robimy zaczyn.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno.Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.
5. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Pieczemy przez 45 minut w 190 C.
mniam, kruszonka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!