Jabłecznik z kokosem
Kolejna odmiana jabłecznika, bardzo mi zasmakowała nie mówiąc o tym, że bardzo szybko znikła :).
Składniki :
Ciasto jasne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 120 g margaryny
- 2 jajka
Ciasto ciemne
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Beza kokosowa
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
Dodatek
- 3-4 średnie jabłka
- cukier puder
Opis wykonania :
1. Ciasto jasne:
W gorącym mleku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę oraz cukier, całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona pergaminem blachę. 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, układamy na jasnym cieście.
3. Ciasto ciemne:
Ubijamy białka pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej dokładnie i delikatnie mieszamy.
4. Beza kokosowa :
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos i mieszamy.5. Beze i ciemne ciasto wykładamy na przemian na jabłkach. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html